Internationale vrouwendag

Geplaatst op 8 maart 2022

Vandaag is het internationale vrouwendag. De accountancysector is echter nog steeds een typisch mannenbolwerk. Toch breken er voor de vrouwelijke accountant mooie tijden aan, zo blijkt uit een onderzoek van Yvette Taminiau, Associate Professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Diversiteit is belangrijk voor het goed functioneren van teams en belangrijk voor het besluitvormingsproces doordat meer gezichtspunten worden meegenomen, stelt Taminiau. Zij verwacht dat klanten van accountantskantoren meer diversiteit van hun accountant verwachten, simpelweg omdat ze zelf ook meer gediversifieerd zijn.

Volgens Taminiau zijn vrouwen voorzichtiger, attenter en geven meer aandacht aan kleine persoonlijke dingen. Vrouwen willen vooral aan klanten laten zien dat ze inhoudelijk sterk zijn.  Terwijl de mannen meer proberen te investeren in de klik met de klant. Dit gebeurt vaak tijdens etentjes en events, maar inmiddels is deze wijze van klantbinding achterhaald. Wat dat betreft past de vrouwelijke stijl meer bij wat nu gevraagd wordt en dat is goed nieuws voor vrouwen.

Je ziet ook dat door de impact van de recente rapporten, onder andere van de AFM, kwaliteit echt leidend wordt. Naar verwachting zal dat alleen maar belangrijker worden bij het aanstellen en promoveren van vrouwen binnen de accountancy. Vrouwen zijn vaak inhoudelijk gedreven, deze focus op kwaliteit kan een boost geven om vrouwelijke talent naar voren te schuiven, aldus Taminiau.

Bij MRVO zijn wij ons al langer bewust van het enorme belang van diversiteit, zo bestaat meer dan de helft van onze team uit vrouwen. Wil je ons team leren kennen, of heb je interesse om ons team te komen versterken (vrouwen en mannen), neem dan contact met ons op info@mrvo.nl .

Het hele interview met Yvette Taminiau, kun je hier lezen: Accountancy van Morgen .

Of lees het artikel van Peter Steeman in de Accountant .