Kabinet komt met tegemoetkomingen voor bedrijven, wat betekent dit voor u?

Geplaatst op 18 november 2021

Het kabinet komt met tegemoetkomingen voor bedrijven die worden geraakt door de nieuwe coronamaatregelen. Hieronder hebben wij de regelingen voor u op een rijtje gezet.

TVL
Ondernemers die in het 4e kwartaal van 2021 minimaal 30% omzetverlies verwachten ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020 en ook aan de overige voorwaarden voldoen, kunnen zo snel mogelijk een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming voor de vaste bedrijfslasten, de TVL-subsidie.

De subsidie wordt berekend met het omzetverlies, een percentage vaste lasten van de sector en een vast subsidiepercentage van 85%. De regeling is ook toegankelijk voor wie nog niet eerder gebruik heeft gemaakt van de TVL-regeling.

Landbouwbedrijven
Voor landbouwbedrijven blijft de regeling Ongedekte Vaste Kosten (OVK) beschikbaar, zodat zij op evenveel steun kunnen rekenen als niet-landbouwbedrijven.

Evenementen
Voor evenementen die de overheid verbiedt in verband met corona loopt tot en met 31 december 2021 de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC). Omdat het evenementverbod vrijwel onmiddellijk is ingegaan, wordt het subsidiepercentage verhoogd naar 100%, zoals ook in de zomerperiode gebeurde.

Culturele instellingen
Voor culturele instellingen die geraakt worden door de nieuwe coronamaatregelen wordt de suppletieregeling uitgebreid naar maximaal 55% van de kaarten van de totale reguliere capaciteit per voorstelling (was 25%). De regeling geldt ook voor voorstellingen met een zitplaats.

Sport
Omdat bij sportactiviteiten mogen geen toeschouwers meer aanwezig zijn, worden inkomsten uit kaartverkoop en om seizoenkaarthouders voor de periode 13 november tot 4 december 2021 gecompenseerd. Deze compensatieregeling zal de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in samenwerking met de sportsector, nog verder uitwerken.

Geen NOW meer
Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt komt de Noodmaatregel Ondersteuning Werkgelegenheid, NOW niet terug. Ook de Tozo, de inkomenssteun voor zzp’ers komt niet terug. Zzp’ers kunnen voor een aanvraag van bijstand voor zelfstandigen, BBZ terecht bij gemeenten.

Handige links en contact
De meest actuele informatie over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden vinden op Rijksoverheid.nl of op de website van de Kamer van Koophandel.  Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden, neem dan gerust contact met ons op info@mrvo.nl.