TVL regeling 3e kwartaal van 2021

Geplaatst op 7 oktober 2021

Het kabinet heeft besloten de TVL regeling ook in het 3e kwartaal van 2021 open te stellen voor ondernemingen. De TVL regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten) is de opvolger van de TOGS regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). De TVL regeling is bedoeld voor ondernemers die door de coronacrisis moeite hebben hun vaste lasten te betalen.

Waaruit bestaat de TVL regeling?

De TVL regeling helpt ondernemers bij het betalen van hun vaste lasten als zij meer dan 30% van hun omzet hebben verloren als gevolg van de coronacrisis. Het betreft kosten zoals huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen. Loonkosten vallen hier buiten. De loonkosten worden deels gecompenseerd door de NOW regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid).

De tegemoetkoming uit hoofde van de TVL regeling is op basis van het totale omzetverlies. Van dit omzetverlies wordt het percentage vaste lasten berekend. Van dat percentage vaste lasten wordt een deel gecompenseerd.

De TVL regeling in Q3 2021

De Q3 2021 TVL regeling blijft nagenoeg hetzelfde als de Q2 2021 TVL regeling. Toch is de Q3 2021 regeling op een aantal punten aangepast.

Zo is voor Q3 2021 besloten om een ruimere referentieperiode aan te houden. Ondernemers die men voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen, kunnen kiezen of ze Q3 2019 gebruiken als referentieperiode, of Q3 2020. Daarnaast is het bedrag waarvoor grote ondernemingen in aanmerking komen beperkt tot € 600.000,– (In Q2 was dit eenmalig € 1,2 miljoen).

De procedure voor het aanvragen van de TVL regeling verandert niet. Om ondernemers optimaal te helpen, wordt 100% van de berekende vaste lasten vergoed in Q3 2021 (Zie ook https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tvl/q3-2021).

Welke voorwaarden gelden voor de TVL regeling in Q3 2021?

Natuurlijk zijn er voorwaarden van toepassing waar de onderneming aan moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op de Q3 TVL regeling. Wij zetten de belangrijkste voorwaarden op een rijtje:

  • Je bedrijf heeft meer dan 30% omzetverlies in het 3e kwartaal van 2021 vergeleken met het 3e kwartaal van 2019 of het 3e kwartaal in 2020.
  • De vaste lasten zijn minimaal € 1.500 per kwartaal.
  • Je bedrijf is voor 15 maart 2020 opgericht en ingeschreven in het Handelsregister
  • Je bedrijf heeft een vestiging in Nederland en is geen overheidsbedrijf.
  • Minimaal één vestiging van je bedrijf heeft een ander adres dan jouw privéadres. Of de vestiging staat los van je privéwoning en heeft een eigen opgang of toegang (Let op: er zijn uitzonderingen voor sommige horecaondernemingen en ambulante handel).
  • Je bedrijf is niet failliet en heeft geen uitstel van betaling aangevraagd.
  • De Q3 2021 regeling kun je hier aanvragen tot 26 oktober 2021 17:00 uur.
  • Als je bedrijf tussen 16 maart en 30 juni 2020 is ingeschreven in het Handelsregister en je vraagt € 25.000 of meer subsidie aan, is er een derdenverklaring nodig. Bij de aanvraag voeg je een verklaring over het omzetverlies en de echtheid van de onderneming van een onafhankelijke deskundige: een accountant, fiscalist of boekhouder.
  • Bij aanvragen van € 125.000 of hoger moet zowel bij de aanvraag als bij de vaststelling een accountantsverklaring worden gevoegd.

Wil je weten of jouw onderneming in aanmerking komt voor een tegemoetkoming uit hoofde van de Q3 2021 TVL regeling? Heb je ondersteuning nodig bij het aanvragen van de regeling? Of wil je weten of er andere regelingen uit het steunpakket van toepassing zijn? Wacht dan niet en neem contact met ons op via info@mrvo.nl.