De NOW helpt werkgevers die te maken hebben met omzetverlies door de Coronacrisis. Met de NOW regeling kunt u uw werknemers doorbetalen en in dienst houden. Aanvragen van de 8e NOW regeling voor het eerste kwartaal van 2022, kan vanaf 14 februari t/m 13 april 2022.
Dit zijn de belangrijkste punten in de 8e NOW regeling:
- Deze NOW tranche gaat over de periode van 1 januari tot en met 31 maart 2022.
- U kunt aanspraak maken op de NOW als u minstens 20 procent omzetverlies hebt ten opzichte van 2019.
- U kunt maximaal 90 procent omzetverlies opgeven, ook als u schat dat het percentage hoger ligt.
- De tegemoetkoming is gebaseerd op uw loonsom in oktober 2021.
- Die loonsom wordt verhoogd met 30% (om extra kosten te compenseren) en vermenigvuldigd met het percentage verwacht omzetverlies in uw aanvraag.
- U krijgt een tegemoetkoming van maximaal 85 procent van dat bedrag.
- Als u een werknemer ontslaat of zijn contract loopt af, dan heeft u een inspanningsplicht om uw werknemer te begeleiden naar ander werk.
- Als u een aanvraag doet voor bedrijfseconomisch ontslag tussen 1 januari en 31 maart 2022, dan heeft u ook de plicht dit voor 13 april te melden aan het UWV. Doet u dit niet, dan wordt uw definitieve tegemoetkoming met 5% verlaagd.
Ook de 8e NOW dient aangevraagd te worden bij het UWV. Vanaf 14 februari is het online loket geopend. Zorg ervoor dat uw administratie op orde is voordat u aan de slag gaat met uw NOW aanvraag, zodat u een goede inschatting kunt maken van het omzetverlies in het eerste kwartaal.
Vergeet ook niet dat u in sommige situaties voor het doen van uw NOW aanvraag een derden- of accountantsverklaring nodig heeft. Zo moet bij een NOW aanvraag van meer dan EUR 40.000,-- een zogenaamde derdenverklaring worden opgesteld. En bij een NOW aanvraag van EUR 125.000,-- of meer, heeft u accountantsverklaring nodig.
Ook al is de inschatting van het omzetverlies over het eerste kwartaal lager dan de hiervoor genoemde bedragen, dan kan het nog zijn dat u een derdenverklaring of een accountantsverklaring nodig heeft. Bijvoorbeeld als het omzetverlies bij de aanvraag lager is ingeschat dan de werkelijke omzetdaling. In dit geval heeft u recht heeft op een aanvullende tegemoetkoming. De tegemoetkoming kan dan boven de grens van een accountantsproduct uitkomen.
MRVO helpt u graag bij het doen van een NOW aanvraag. Neem tijdig contact met ons op, zodat wij u zo goed mogelijk kunnen helpen.