Belastingplan 2023 TOP 5!

Geplaatst op 
oktober 3, 2022

De derde dinsdag in september is traditiegetrouw het startschot voor de grootste nieuwsbrieventsunami in het jaar. Lastig om op dat moment nog op te vallen met je eigen berichtje over de miljoenennota.

Daarom hebben wij even gewacht tot na de algemene beschouwingen. Deze week gaan de financiële beschouwingen beginnen. Spannende tijden voor alle fiscalisten in Nederland! Al moet gezegd worden dat de verrassingen dit jaar vooral bestonden uit wat er niet in het belastingplan 2023 is opgenomen. Een top 5 met de meest opvallende zaken.

5. Niets over de BOR

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) staat al lang in de politieke belangstelling. En dat is geen warme belangstelling. De focus ligt politiek vooral op misbruiksituaties. Versobering van de regeling wordt verwacht. Maar nog niet in 2023 dus! Doe er uw voordeel mee.

4. Versobering ondernemersfaciliteiten

De MKB-ondernemer wordt flink geraakt: de fiscale oudedagsreserve (aftrekbaar sparen voor de oude dag) wordt afgeschaft. De zelfstandigenaftrek wordt in de komende 5 jaar nagenoeg afgeschaft (er blijft €900) over. En vanaf 2025 vervalt de BPM-vrijstelling en het MRB-voordeel op bestelauto's.

3. Zwaardere lasten ondernemers met BV

De eerste tariefschijf voor BV's daalt van  €395.000 naar €200.000. En het tarief gaat van 15% naar 19%. Dus een ondernemer die €300.000 winst haalt gaat i.p.v. €45.000 volgend jaar €63.800 vennootschapsbelasting betalen!

2. Overdrachtsbelasting (weer) omhoog

Woningen voor de verhuur, tweede woningen en bedrijfspanden vallen onder het hoge tarief van 8%. Dat tarief gaat in 2023 naar 10,4%. Het wordt weer druk bij de notaris dit najaar!

1. Middeling afgeschaft

Eentje in de categorie: 'dat geloof je niet'. De middeling wordt afgeschaft. Wat is het geval? Wie 1 jaar 150.000 verdient en daarna 2 jaar niets, betaalt meer belasting dan iemand die 3 jaar 50.000 verdient. En dat is eigenlijk raar, want gemiddeld verdien je evenveel. De middelingsregeling dempt dat effect van ons progressieve tarief. En waarom wordt de regeling afgeschaft? Blijkbaar omdat er te weinig mensen gebruik van maken. U leest het goed. In plaats van deze regeling dan maar eens goed in het zonnetje te zetten, wordt die afgeschaft. Onbegrijpelijk.

Tenslotte: we horen u denken 'niets over box 3?' Nee, nu even niet. Maar geen zorgen. We komen daar heel snel weer op terug!

Geïnspireerd door dit artikel of heb je er vragen over?

Neem dan contact met ons op!
Contact