Invorderingsrente coronaschulden

Geplaatst op 
mei 2, 2022

Heeft u als ondernemer gebruik gemaakt van betalingsuitstel voor belastingen die onder het coronabesluit vallen, dan is de kans groot u een dezer dagen een brief van de Belastingdienst ontvangt met een overzicht van de corona-belastingschulden. Naast dit overzicht bevat de brief de regels, voorwaarden en termijnen die van toepassing zijn op de terugbetalingsregeling.

In het kort komt de terugbetalingsregeling er op neer dat u vanaf 1 oktober moet beginnen met het aflossen van de schuld die is opgebouwd. U mag daar in totaal 5 jaar over doen, dus per 1 oktober 2027 moet de belastingschuld volledig zijn afbetaald.

Over de openstaande belastingschuld is invorderingsrente verschuldigd. Tot en met 30 juni 2022 is de invorderingsrente nog 0,01%, daarna gaat de invorderingsrente stapsgewijs omhoog. Vanaf 1 juli 2022 wordt dit percentage stapsgewijs verhoogd naar 1% vanaf 1 juli 2022, 2% vanaf 1 januari 2023, 3% vanaf 1 juli 2023 en 4% vanaf 1 januari 2024. Het betreft dus geen gratis financiering.

Omdat het geen gratis financiering betreft, kan het interessant zijn om de belastingschuld eerder af te lossen. Wilt en kunt u van deze mogelijkheid gebruik maken, dan kunt u dit doen door het bedrag van de aanslag(en) onder vermelding van het betreffende kenmerk over te maken aan de belastingdienst. Indien u dit doet voor 1 oktober 2022, dan zal de hoogte van het maandelijkse aflossingsbedrag worden aangepast. Indien u dit na 1 oktober 2022 doet, dan geldt uw betaling als extra betaling naast het maandelijkse aflossingsbedrag.


Gerelateerde nieuwsartikelen

Turboliquidatie


Meest voorkomende fouten in de verslaglegging


1 2 3 181
Overzicht Nieuwspagina

Geïnspireerd door dit artikel of heb je er vragen over?

Neem dan contact met ons op!
Contact
Privacy 
statement
Algemene 
voorwaarden
Exact 
Smartspace
Exact 
Online
Payroll CloudiMuis