Nederland ondernemersland

Geplaatst op 
april 19, 2022

Nederland is een echt ondernemersland. Het afgelopen jaar schreven meer dan 120.000 nieuwe bedrijven zich in bij de Kamer van Koophandel. Ondernemers met een plan en een overtuiging om van hun bedrijf een succes te maken. De belastingdienst moedigt het ondernemerschap aan door ze een duwtje in de rug te geven met een aantal belastingvoordelen.

In de dagelijkse praktijk zien wij dat de inhoud van deze belastingvoordelen voor startende ondernemers niet altijd even bekend zijn waardoor ondernemers mogelijk geld laten liggen. Wat die belastingvoordelen zijn en welke voorwaarden er van toepassing zijn, hebben wij hieronder in het kort beschreven.

Aftrekbare zakelijke kosten

De kosten die je voor je bedrijf maakt zijn vaak geheel of gedeeltelijk aftrekbaar. Denk aan de aanschaf van een laptop of bureaustoel. Je mag deze kosten aftrekken van je omzet waardoor je winst lager wordt en je minder belasting hoeft te betalen.

Daarnaast kun je over zakelijke kosten zoals je internetfactuur de btw terugvragen. Om btw te kunnen terugvragen aan de belastingdienst dien je uiteraard een administratie bij te houden. Ook is het belangrijk dat je van geleverde diensten een factuur kunt overleggen waarop het btw-bedrag apart gespecificeerd staat.

Startersaftrek

Startende ondernemers kunnen de eerste 5 jaar van hun ondernemersbestaan maximaal drie keer gebruik maken van de zogenaamde startersaftrek. In 2021 en 2022 is deze vastgesteld op een bedrag van € 2.123. Dit bedrag mag je aftrekken van je winst, die zo lager uitkomt.

Zelfstandigenaftrek

Om van de zelfstandigenaftrek gebruik te maken moet je aan de volgende voorwaarde voldoen:  je voldoet aan het urencriterium voor ondernemers. Dat betekent dat je elk jaar ten minste 1.225 uur  en meer dan 50% van je werkzame tijd aan je bedrijf besteed. Het beste is om hier een ‘gewerkte uren’ administratie voor bij te houden, zeker als je nog (deels) in loondienst bent terwijl je aan je eigen bedrijf werkt.

Kleine Ondernemers Regeling (KOR)

De Kleine ondernemersregeling (KOR) is speciaal in het leven geroepen voor starters. Elk kwartaal moet je omzetbelasting (btw) afdragen aan de belasting, terwijl je vaak nog maar weinig omzet maakt. De belastingdienst komt startende ondernemers daarom tegemoet. Als je aan de voorwaarden voldoet hoef je geen btw in rekening te brengen, of btw-aangifte te doen. Je moet je dan wel eerst aanmelden voor de KOR. Let op: meedoen met KOR betekent ook dat je geen btw op je kosten mag aftrekken.

Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat je in één kalenderjaar minder dan €20.000 euro omzet hebt. De KOR is er voor natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof) en voor rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv's). Deze btw-vrijstelling is dus vooral interessant voor starters die in het eerste jaar nog niet zoveel omzet maken en weinig grote investeringen hoeven te doen.

WBSO-regeling

Ontwikkel je nieuwe producten of processen met een sterk innovatief karakter? Of hou je je bezig met technisch-wetenschappelijk onderzoek? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de WBSO-regeling. Je hebt dan recht op een extra zelfstandigenaftrek. Voorwaarde is dat je aan het urencriterium voor ondernemers voldoet en minimaal 500 uur per jaar aan research en development besteedt. Een urenadministratie en verslaglegging is verplicht voor deze regeling.. De WBSO-regeling kun je aanvragen via de RVO.

Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is één van de belangrijkste belastingvoordelen voor ondernemers. Simpel gezegd is 14% van je winst (na ondernemersaftrek) onbelast. Hier hoef je dus geen belasting over te betalen. Deze aftrekpost geldt voor alle ondernemers voor de inkomstenbelasting. Je hoeft hiervoor dus niet aan het urencriterium te voldoen.

Meewerkaftrek

Werkt jouw partner onbetaald of tegen onkosten (tot €5.000 per jaar) mee in jouw onderneming? Dan kun je gebruik maken van de meewerkaftrek. Het is hiervoor noodzakelijk dat je partner gedurende het minstens 525 uur heeft meegeholpen in je onderneming. Hiervoor dien je een urenadministratie bij te houden. Afhankelijk van het aantal gewerkte uren mag je hiervoor tot wel 4% van de winst aftrekken.

Dit is beknopt een overzicht van een aantal regelingen die de belastingdienst startende ondernemers biedt. Uiteraard is de toepassing van deze regelingen in hoge mate afhankelijk van jouw specifieke situatie. Heb je vragen over welke belastingvoordelen voor jou van toepassing zijn, of wil je hulp bij het aanvragen van de KOR of de WBSO? Stuur dan een mail naar info@mrvo.nl en we nemen contact met je op.

Geïnspireerd door dit artikel of heb je er vragen over?

Neem dan contact met ons op!
Contact