Voor 1 februari 2024 uitbetaalde bedragen melden

Voor 1 februari 2024 uitbetaalde bedragen melden

Geplaatst op 
januari 26, 2024

Hebt u in 2023 bedragen aan iemand betaald die niet bij u in (fictieve) dienstbetrekking is? Of aan iemand die ondernemer of ZZP-er is en die een factuur zonder BTW heeft uitgereikt? Dan moet u deze uitbetaalde bedragen aan derden (UBD) vóór 1 februari 2024 aanleveren aan de Belastingdienst. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen 2 verschillende soorten uitbetalers: inhoudingsplichtige en niet-inhoudingsplichtige uitbetalers.

Wanneer geen BTW op factuur ondernemer of zzp-er?
Sommige ondernemers brengen op de factuur geen BTW in rekening:

  • Ondernemers die de kleine ondernemersregeling (KOR) toepassen;
  • Ondernemers in de bouw die de verleggingsregeling toepassen;
  • Ondernemers die uitsluitend van BTW vrijgestelde prestaties verrichten, zoals artsen en zzp’ers in de zorg en het onderwijs.

Bent u een inhoudingsplichtige uitbetaler?
U bent een inhoudingsplichtige uitbetaler als u een loonheffingennummer hebt en aangifte loonheffingen moet doen.

Als inhoudingsplichtige uitbetaler bent u verplicht om gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden te registreren. De gegevens over bedragen die u hebt uitbetaald in 2023 moet u vóór 1 februari 2024 aanleveren. Inhoudingsplichtige uitbetalers die bij de Belastingdienst bekend zijn vanwege eerdere UBD-aanleveringen, ontvangen hiervoor een uitnodiging.

U moet aanleveren het bedrag dat u hebt uitbetaald (of de waarde in het economische verkeer van de beloning in natura) en de datum waarop u hebt uitbetaald. Bovendien moet u van de persoon aan wie u hebt uitbetaald aanleveren: het burgerservicenummer (BSN), de naam, het adres en de geboortedatum. Hebt u die laatste 4 gegevens nog niet? Vraag deze dan zo spoedig mogelijk op.

De Belastingdienst kan op verzoek uitstel verlenen voor aanlevering van de vereiste gegevens.

Ben u een niet-inhoudingsplichtige uitbetaler?
U bent een niet-inhoudingsplichtige uitbetaler als u geen loonheffingennummer hebt.

Als niet-inhoudingsplichtige uitbetaler hoeft u alleen de gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden te registreren en aan te leveren als u een uitnodiging van de Belastingdienst hebt ontvangen. In tegenstelling tot de inhoudingsplichtige uitbetaler mag u het BSN van personen aan wie u bedragen hebt uitbetaald niet vastleggen. U mag het BSN dus ook niet aanleveren. Ook geldt de aanleverplicht bij betaling van facturen zonder BTW niet voor u.

Let op: De verplichting om ook gegevens aan te leveren van ondernemers en zzp-ers die hebben gefactureerd zonder BTW is nieuw. Neem zo spoedig mogelijk contact op met uw adviseur als u vermoedt dat u gegevens moet aanleveren.

Geïnspireerd door dit artikel of heb je er vragen over?

Neem dan contact met ons op!
Contact