Zelfstandigenaftrek voor ondernemers

Geplaatst op 
juni 17, 2024

Als ondernemer ben je wellicht bekend met de term 'zelfstandigenaftrek'. Deze fiscale regeling is speciaal ontworpen om ondernemers te ondersteunen door een deel van de winst vrij te stellen van belasting. Het doel? Het ondernemerschap in Nederland aanmoedigen en belonen. In dit artikel duiken we dieper in de voorwaarden, beperkingen en mogelijkheden van de zelfstandigenaftrek.

Voorwaarden voor zelfstandigenaftrek

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek, moet je voldoen aan drie belangrijke criteria:

1. Je moet door de Belastingdienst erkend worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit houdt in dat je bedrijfsactiviteiten een zelfstandig karakter hebben en gericht zijn op het behalen van winst.
2. Je dient – aantoonbaar - minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan je onderneming te besteden. Dit omvat bijvoorbeeld ook tijd die wordt besteed aan de administratie van de onderneming en de reistijd naar klanten.
3. Je moet > 50% werkzame tijd aan je onderneming besteden. Voor startende ondernemers (eerste vijf jaar) geldt de eis van > 50% niet, maar de eis van 1225 uur wel. Voor zwangere ondernemers geldt de fictie dat zij worden geacht het aantal uren te hebben gewerkt van vóór de zwangerschap.

Beperkingen en startersvoordeel

De zelfstandigenaftrek kan niet hoger zijn dan de winst vóór ondernemersaftrek. Dit voorkomt dat ondernemers meer aftrekken dan zij aan winst hebben gegenereerd. Echter, als je recht hebt op de startersaftrek, een extra voordeel voor beginnende ondernemers, geldt deze beperking niet.

Hoeveel mag je aftrekken?

Het exacte bedrag dat je kunt aftrekken, varieert per jaar. De overheid past dit bedrag regelmatig aan. Voor het huidige aftrekbare bedrag is het belangrijk om de meest recente informatie te raadplegen; kijk op de website van de Belastingdienst. Heeft u de AOW-leeftijd reeds bereikt, maar voldoet u nog wel aan het urencriterium, dan bedraagt de zelfstandigenaftrek 50%.

Niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Als je winst te laag is om de volledige zelfstandigenaftrek toe te passen, gaat deze niet verloren. Je hebt de mogelijkheid om het niet-gerealiseerde deel van je zelfstandigenaftrek te verrekenen met je winst in de komende negen jaar. Dit zorgt ervoor dat je ook in minder winstgevende jaren profiteert van de fiscale voordelen.

Conclusie

De zelfstandigenaftrek is een essentieel onderdeel van het fiscale stelsel dat het ondernemerschap in Nederland stimuleert.. Vergeet niet de actuele bedragen en regels regelmatig te controleren om volledig op de hoogte te blijven: zoals het er nu uit ziet zal de zelfstandigenaftrek de komende jaren namelijk versneld stapsgewijs verlaagd worden naar €900 in 2027.

Mochten er vragen zijn over de werking en toepassing van de zelfstandigenaftrek, neem dan gerust contact met ons op.

Geïnspireerd door dit artikel of heb je er vragen over?

Neem dan contact met ons op!
Contact