Belastingvrij schenken in 2024: wat je moet weten

Geplaatst op 
mei 27, 2024

In 2024 veranderen er weer de nodige regels rondom het belastingvrij schenken. Of je nu geld wil geven aan je kinderen, kleinkinderen, vrienden, of een goed doel, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regels zodat je optimaal gebruik kunt maken van de belastingvrijstellingen. Hieronder leggen we je uit tot welk bedrag een schenking belastingvrij is in 2024, afhankelijk van de relatie tussen de schenker en de ontvanger en het doel waarvoor het geld wordt gebruikt.

Jaarlijkse vrijstellingen

Voor ouders die in 2024 geld willen schenken aan hun kind, inclusief een pleegkind of stiefkind, is er een belastingvrije voet van €6.633. Dat betekent dat je als ouder dit bedrag aan je kind kunt schenken zonder dat hier schenkbelasting over betaald hoeft te worden.

Voor alle andere schenkingen, of je nu een grootouder, oom, tante, broer, zus of geen familie bent, geldt een algemene vrijstelling van €2.658. Schenkingen tot aan dit bedrag zijn vrij van schenkbelasting en er hoeft geen aangifte voor gedaan te worden.

Eenmalig verhoogde vrijstelling

Speciaal voor jongvolwassenen tussen de 18 en 40 jaar, of hun partners in diezelfde leeftijdscategorie, zijn er extra gunstige regels. Zo kun je als ouder eenmalig belastingvrij een groter bedrag schenken. Hier zijn wel specifieke voorwaarden aan verbonden, zoals het doel van de schenking.

Voor een dure studie mag je als ouder(s) in 2024 tot €66.268 belastingvrij schenken.
Voor een vrij te besteden doel is dit bedrag €31.813.

Deze eenmalige verhoogde vrijstelling kan maar één keer in het leven van de ontvanger gebruikt worden voor schenkingen van dezelfde schenker.

Veranderingen rond de eigen woning

De bekende vrijstelling voor de eigen woning, ook wel de jubelton genoemd, is per 1 januari 2024 vervallen. Echter, je kunt als ouder wel gebruikmaken van de eenmalig verhoogde schenking voor een vrij te besteden bedrag, dat ook aan de eigen woning besteed mag worden. Let op: hier gelden specifieke voorwaarden voor.

Bedrijfsopvolgingsregeling

Voor de schenking van een bedrijf, waarbij je het bedrijf voortzet, bestaat er een vrijstelling van schenkbelasting. Dit is met name interessant als je een familiebedrijf overneemt. In 2024 kan deze vrijstelling oplopen tot maximaal €1.325.253,-- plus 83% van het meerdere.

Partners en schenkingen

Belangrijk om te weten is dat ouders , ook als ze gescheiden zijn, gezien worden als één schenker. Daarnaast geldt dat als partners beiden een schenking ontvangen van dezelfde schenker, dit wordt gezien als één gezamenlijke schenking.

Conclusie

Het doen van schenkingen kan een mooie manier zijn om je dierbaren te steunen. Dankzij de belastingvrijstellingen in 2024 kun je dit op een fiscaal aantrekkelijke manier doen. Zorg er wel voor dat je binnen de grenzen van deze vrijstellingen blijft en dat je aan alle voorwaarden voldoet. Zo maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden die de wet biedt en vermijd je onnodige belastingheffingen. Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst.

Geïnspireerd door dit artikel of heb je er vragen over?

Neem dan contact met ons op!
Contact